AMSTERDAM – Vanmiddag, donderdag 22 januari, namen wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho en Stadgenoot-bestuurder Marien de Langen het nieuwe zonnesysteem op het verbouwde Louise Wenthuis officieel in gebruik. Het systeem telt 432 zonnepanelen die stroom leveren aan 171 sociale huurwoningen. Nog niet eerder werd in Nederland een dergelijk project van deze omvang uitgevoerd. Daarmee is het een duurzame mijlpaal voor Amsterdam én alle woningcorporaties.

Stadgenoot besloot dat de grondige verbouwing van het Louise Wenthuis (die ruim een jaar duurde) aangegrepen moest worden om de woningen te verduurzamen. Het aanleggen van een zonnepanelenveld op het grote, platte dak was één van de toepassingen waarvoor gekozen werd. Het daadwerkelijk realiseren ervan bleek een uitdaging.

Het installeren van zonnepanelen voor sociale huurwoningen in de gestapelde bouw (flats & appartementen) was tot voor kort ingewikkeld en duur. Technische beperkingen, hoge investeringskosten en weinig flexibiliteit maakten het lastig om een goede business case te maken. Dankzij de uitvinding Herman de Zonnestroomverdeler is van de Amsterdamse energy startup LENS is hier verandering in gekomen. Stadgenoot is de eerste woningcorporatie in Nederland die de uitvinding op deze schaal toepast.

De bewoners van het Louise Wenthuis krijgen de komende drie maanden gratis zonnestroom van eigen dak. Daarna mogen ze de stroom (500 kWh per jaar) voor de helft van de reguliere stroomprijs van Stadgenoot afnemen. Ook de centrale voorzieningen (portieklichten, lift, etc) werken vanaf nu deels op de zonnestroom.

Wethouder Choho is blij met de manier waarop Stadgenoot via dit project invulling geeft aan de duurzame ambities van de stad: “We hebben als stad veel ambitie op het gebied van schone energie. Die is te halen als iedereen een bijdrage levert: gemeente, corporaties, bedrijven en bewoners. Stadgenoot bewijst dat collectieve zonnesystemen technisch en financieel haalbaar zijn, dus ik verwacht de komende jaren veel meer van dit soort installaties op de vierkante kilometers corporatiedak in Amsterdam.”

Marien de Langen, bestuurder Stadgenoot: “Bij renovatie is verduurzaming altijd een speerpunt. We treffen energiebesparingsmatregelen en hebben nu voor het eerst ook een compleet zonnepanelenveld aangelegd. De groene kroon op het Louise Wenthuis”.

En als laatste is Christiaan Brester, directeur Lens, trots dat zijn uitvinding op deze schaal wordt toegepast en heeft goede hoop dat dit project snel navolging zal vinden: “Stadgenoot toont echt lef met dit project, dat wil ik graag benadrukken. Als andere woningcorporaties zien dat dit werkt, dan zullen zij volgen. Daarvan ben ik overtuigd. Dat is goed nieuws voor huurders in heel Nederland.”

_JFR9058

Vlnr: Christiaan Brester, Marien de Langen, Abdeluheb Choho