Terug naar alle artikelen

Hoe zit het precies met zakelijke zonnepanelen, duurzaamheid en vervuiling?

Met zakelijke zonnepanelen op uw bedrijfsdak kunt u uw vastgoed toekomstbestendig verduurzamen. Zo draagt u bij aan een beter milieu, én u bespaart op uw energiekosten. Maar hoe duurzaam zijn die zonnepanelen nu eigenlijk? Hoe zit het met de productie en het vervoer ervan? Hier komt bijvoorbeeld ook uitstoot van CO2 bij kijken. En als u kiest voor zakelijke zonnepanelen op uw vastgoed, gaat het vaak om een groot aantal panelen. Extra belangrijk om goed te begrijpen hoe het nu precies zit met de duurzaamheid en vervuiling.

De productie van zonnepanelen


Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen, die worden gemaakt van silicium. Daarnaast bestaat een zonnepaneel uit diverse metalen voor elektriciteitstransport en de rand, en glas en plastic voor diverse beschermingslagen. Silicium is een natuurlijk element wat, na een specifieke behandeling (“dotering”) licht kan opvangen en omzetten in stroom. Silicium wordt gewonnen door kwartszand (siliciumoxide) te zuiveren. Hier is energie voor nodig. Afhankelijk van de gebruikte methode van energieopwekking, zorgt dat voor CO2 uitstoot. Ook de productie van de rest van de materialen waaruit een zonnepaneel wordt opgebouwd en het samenvoegen daarvan tot een zonnepaneel kost energie.

De uitstoot van CO2 vindt dus voor een groot deel aan het begin van de keten plaats. Het duurt een aantal jaar voordat deze uitstoot terugverdiend is in zonnestroom. Als we elk jaar meer zonnepanelen installeren, betekent dit dus dat de uitstoot elk jaar hoger wordt. Er komt dus steeds meer uitstoot bij, voordat dit gecompenseerd kan worden. Dit betekent dat de reductie van CO2 echt een lange-termijnplan is.

Hoe lang gaan zakelijke zonnepanelen mee?


Een belangrijk aspect van zonnepanelen is dus de levensduur. Als ondernemer wilt u natuurlijk zo lang mogelijk en zorgeloos genieten van zakelijke zonnepanelen. Kwalitatief hoogstaande zonnesystemen zijn daarvoor een absolute voorwaarde. Daarom werken wij bij Lens altijd met kwalitatief hoogwaardige materialen. Zo is Lens sinds 2020 gecertificeerd volgens de ISO 9001:2015 norm. Dat is dé norm op het gebied van kwaliteitsmanagement en een maatstaf voor transparantie en betrouwbaarheid. Hierdoor weet u zeker dat wij garant staan voor een kwalitatief hoogwaardig proces. De zonnepanelen op uw dak gaan gemiddeld 25 jaar mee. Hoewel het rendement met de jaren minder kan worden, blijft u flink profiteren van zonnestroom.

Welke materialen gebruiken we?


Al sinds 2012 draagt Lens bij aan de verduurzaming van de energiehuishouding van onze klanten en daarmee van Nederland. Dit doen wij altijd op verantwoorde, duurzame en veilige wijze. We kiezen dan ook altijd voor de meest duurzame materialen die voor het hoogste rendement zorgen. Hiermee willen we ons steentje bijdragen aan een betere wereld.

Terugverdientijd zakelijke zonnepanelen


Tijd om de balans op te maken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het ongeveer 2 jaar duurt voordat de CO2-uitstoot van de productie van de panelen is terugverdiend. Bij een terugverdientijd van 2 jaar, en een levensduur van gemiddeld 25 jaar is de rekensom snel gemaakt. Op de lange termijn wekken de panelen meer energie op dan dat het energie heeft gekost om de panelen te maken

Wij gaan altijd voor de meest duurzame impact


Door als allround Zonpartner het verschil te maken met 4 beloftes: een financieel, groen, sociaal en toekomstbestendig rendement. Elke dag opnieuw. Lens streeft met u altijd naar optimaal duurzaam rendement. Kwalitatief hoogstaande zonnesystemen zijn daarvoor een absolute voorwaarde. Daar worden onze klanten enthousiast van. En wij ook. Want samen geloven we: duurzaamheid duurt het langst.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor zakelijke zonnepanelen op uw bedrijfsdak? Vraag dan een Quickscan aan zodat we direct de mogelijkheden met u kunnen bespreken.
https://lens-energie.nl/quickscan-zonnepanelen/