Terug naar alle artikelen

Wat betekent de nieuwe regelgeving voor de keuze voor zakelijke zonnepanelen?

Zakelijke zonnepanelen

De energietransitie is in volle gang. Om dit te blijven stimuleren, zijn er verschillende regels voor het verduurzamen van bedrijven en vastgoed. Als zakelijke ondernemer is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de regelgeving op dit vlak. Op zowel Nederlands als Europees niveau wordt continu gekeken hoe dit verder ontwikkeld kan worden. De regels helpen immers bij het halen van de aangescherpte klimaatdoelstellingen. Zonnepanelen spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van vastgoed. Naast alle voordelen die zonnepanelen bieden op duurzaam en financieel vlak, zorgen zonnepanelen dus ook voor een extra stap in de juiste richting op het gebied van regelgeving.

Nederland is in de laatste jaren uitgegroeid tot koploper op het gebied van duurzame energie. Zonnepanelen spelen hier een grote rol in. Sterker nog, in april 2022 is alle benodigde stroom opgewekt uit windmolens en zonnepanelen. En daar mogen we best trots op zijn!

Wat zijn de nieuwe regels?


Het kabinet heeft nieuwe plannen aangekondigd op het gebied van de energietransitie. Zo wordt het vanaf 2025 verplicht om op daken van nieuwe gebouwen zonnepanelen te leggen. De verplichting moet gaan gelden voor alle nieuwe gebouwen, behalve woonhuizen, met een dak waarvan het oppervlak groter is dan 250 vierkante meter. Daar vallen dus bijvoorbeeld fabrieken, winkels en andere bedrijven onder. Als ondernemer betekent dit dat de keuze voor zakelijke zonnepanelen dus een no-brainer wordt.

Deze plannen zijn in lijn met de aanbeveling van de Europese Commissie om onafhankelijk(er) te worden van Russisch gas.

Bestaande bouw


Bovenstaande plannen zijn voorlopig alleen voor nieuwe gebouwen. Maar ook voor ondernemers met een bestaand bedrijfspand of vastgoed, gaan er dingen veranderen. Omdat hier sprake is van bestaand eigendom, ligt dit wel iets ingewikkelder. Een van de opties die op tafel ligt, is het makkelijker maken voor gemeenten om zonnepanelen op bestaande bedrijfsgebouwen te verplichten.

Geschikte daken


Heeft u interesse in zakelijke zonnepanelen, maar is uw dak nu (nog) niet geschikt? Niet zo vreemd, want dit lijkt bij ongeveer 60% van de grote daken in Nederland het geval te zijn. Het aanpassen van uw dak kan een flink kostenplaatje met zich meebrengen. Daarom wil het kabinet de meerkosten voor aanpassingen van het dak of het gebruik van lichtgewicht panelen gaan vergoeden. Hierdoor kunt u alsnog kiezen voor zakelijke zonnepanelen en starten met het verduurzamen van uw bedrijf of vastgoed.

Wilt u stappen maken met het verduurzamen van uw bedrijf of vastgoed, en heeft u interesse in zakelijke zonnepanelen? Lens kan u hierbij helpen. Van subsidieaanvraag, ontwikkeling en financiering tot realisatie en beheer, Lens heeft de specialisten in huis die u tijdens het hele project ontzorgen. Zo kunt u zich blijven focussen op de bedrijfsvoering van uw zakelijke onderneming.