Terug naar alle artikelen

Subsidies voor zakelijke zonnepanelen

Zakelijke zonnepanelen

Niet elke zakelijke onderneming heeft zomaar budgetten vrij om zakelijke zonnepanelen te realiseren. De kosten hiervan kunnen immers flink oplopen. Om bedrijven hierbij te helpen heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen. Hiermee wordt de keuze voor zakelijke zonnepanelen een stuk aantrekkelijker. Benieuwd welke subsidies er allemaal zijn, en welke het meest geschikt is voor uw bedrijf? Wij hebben de verschillende opties op een rijtje gezet.

Fiscale regeling of exploitatieregeling?


Grofweg gezegd zijn er twee soorten regelingen voor bedrijven die kiezen voor zakelijke zonnepanelen: een fiscale regeling of een exploitatieregeling. Bij een fiscale regeling mag de ondernemer een deel van de gemaakte kosten voor de zakelijke zonnepanelen aftrekken of afschrijven. Dit levert fiscaal voordeel op. Er zijn 4 verschillende fiscale regelingen voor zakelijke zonnepanelen.

Een andere manier vorm van subsidie is de exploitatieregeling. In dit geval krijgt u als ondernemer een vergoeding voor de zonnestroom die u opwekt met de zakelijke zonnepanelen. Dit is de SDE++ subsidie.

SDE++ subsidie


De SDE++ subsidie, of voluit de Stimulering Duurzame Energieproductie, is bedoeld voor grote zakelijke projecten. Een project moet aan een aantal eisen voldoen om hiervoor in aanmerking te komen:

  • Zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère;
  • De beoogde zonnestroominstallatie is groter dan 15 kWp (15.000 Wattpiek);
  • Je bent eigenaar van het dak of hebt toestemming van de dakeigenaar;
  • Gaat het om een Solar Carport, dan is een omgevingsvergunning nodig;
  • Bij zonnesystemen groter dan 0,5 MWp of 500 kWp is een haalbaarheidsstudie verplicht.
  • Bij een SDE++ subsidie wordt het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie vergoed. U krijgt dus een vergoeding voor de energie die u opwekt met de zakelijke zonnepanelen.

De aanvraag van een SDE++ subsidie


Het aanvragen van een SDE++ subsidie kan behoorlijk complex zijn. Als de aanvraag niet volledig is, of niet correct, kan de aanvraag al worden afgewezen. Lens heeft ruime ervaring met het aanvragen van een SDE++ subsidie en kan de aanvraag voor u doen. Heeft u hulp of advies nodig? Dan zit Lens voor u klaar. We voorzien u vrijblijvend van advies en vragen indien gewenst de subsidie op tijd voor u aan.

Fiscale regeling


Heeft u een kleine zakelijke onderneming, of voldoet uw bedrijf niet aan de eisen voor een SDE++ subsidie? Dan zijn er verschillende fiscale regelingen beschikbaar die u kunnen helpen bij de realisering van zakelijke zonnepanelen.

  • MIA (milieu-investeringsaftrek)
    De MIA-regeling kan gebruikt worden door alle Nederlandse ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. De regeling kan worden aangevraagd voor alle energiebesparende investeringen die voorkomen op de milieulijst. Zonnepanelen staan vooralsnog elk jaar op deze lijst.

  • EIA (energie-investeringsaftrek)
    Onder bepaalde voorwaarden mogen bezitters van zakelijke zonnepanelen een groot percentage van de gemaakte investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Hier zitten wel verschillende voorwaarden aan. De regeling kan aangevraagd worden via de RVO.

  • KIA (kleinschaligheidsaftrek)
    Bij een investering in bedrijfsmiddelen, kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel KIA. Hier vallen zakelijke zonnepanelen ook onder. U kunt tot maximaal 28% van uw investering in zakelijke zonnepanelen extra aftrekken van uw winst. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van eventuele andere investeringen die u heeft gedaan in het jaar van aanschaf van zonnepanelen.
  • VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investering)
    Met deze regeling kan ook een groot percentage van de investering voor zakelijke zonnepanelen afgeschreven worden. Hier geldt ook de voorwaarde dat de panelen op de milieulijst staan, en de investering moet minimaal €2.500 zijn. De regeling kan aangevraagd worden bij de RVO, en moet uiterlijk 3 maanden na het geven van de opdracht ingediend worden.

Uw SDE++ aanvraag


De volgende SDE++ subsidieronde is beschikbaar vanaf 28 juni 2022. Lens kan u helpen bij de aanvraag en realisatie van uw traject voor zakelijke zonnepanelen. Meer weten?