Terug naar alle artikelen

FLEX RENT

Zonnepanelen installatie

Flexibele Energiediensten voor Huurders

Uitvinden zit in het bloed van Lens. Wij zijn daarom iedere dag met technische ontwikkelingen bezig om zo duurzame oplossingen te creëren voor de toekomst. Zo zijn we op dit moment bezig met een oplossing waarmee we huurders toegang willen geven tot nieuwe energiediensten. Dit project, FLEX RENT, gaat er voor zorgen dat de lokaal opgewekte energie zo slim mogelijk wordt ingezet. Is de buurvrouw op vakantie? Dan wordt de zonnestroom verdeeld naar de buurman die staat te strijken.

Salderingsregeling

Ook biedt FLEX RENT een oplossing voor het verdwijnen van de salderingsregeling. Op dit moment krijgt een woning bij teruglevering van zonnestroom naar het net, dezelfde prijs vergoed als dat men betaalt. Dit wordt echter verminderd. Wanneer je minder geld terugkrijgt voor zonnestroom dan dat je er zelf voor betaalt, wil je deze stroom lokaal opslaan in plaats van terug te leveren aan het net. Met FLEX RENT kan de zonnestroom, die normaal teruggeleverd zou worden, nu opgeslagen worden in bijvoorbeeld accu’s en boilervaten.

FLEX RENT

Slimme Herman

In dit project is de bestaande Herman nóg slimmer gemaakt. Wij vonden Herman al een intelligente jongen, maar door het afstemmen van vraag en aanbod van energie mag hij zich nu terecht een ‘smart grid’ noemen.
Herman kan namelijk realtime communiceren met bijvoorbeeld een warmtepomp, lader van een elektrische auto of accu in huis. Hierdoor kan de energie worden opgeslagen wanneer er door de bewoner minder energie wordt gebruikt dan dat hij opwekt. Tussen deze bedrijven door controleert de Herman of een deel van de stroom kan worden verhandeld op de energiebeurs.

Bewonersvoordeel

Naast het verdwijnen van de salderingsregeling, zal ook het aardgasvrij maken van Nederland zijn effect hebben op de portemonnee van huishoudens. Ook hier is zonnestroom van dit project een logisch alternatief. Door het afstemmen van vraag en aanbod door onze slimme Herman wordt de opgewekte zonnestroom zo gunstig mogelijk benut. Bovendien gaan bewoners door dit project er zelf ook op vooruit. Huurders krijgen namelijk de garantie dat de besparing op de energierekening altijd hoger is dan de extra servicekosten die zij betalen voor het gebruik van zonnestroom. De bewoners die deelnemen aan dit project zullen dus niet alleen participeren aan een duurzame toekomst, ze profiteren ook van de besparing op hun energierekening.

Samenwerking

Om dit project te realiseren, is Lens de samenwerking aangegaan met verschillende partners. Zo is ‘Spectral Enterprise’, gespecialiseerd in de technologische ontwikkelingen op het gebied van energie en het opslaan ervan, een trouwe samenwerkingspartner van Lens. ‘Ymere’ voorziet dit project van een pilotlocatie. Zo denkt Ymere niet alleen mee aan een duurzame toekomst, maar ook aan de portemonnee van haar huurders. Voor de handel op de onbalansmarkt is ‘E.d. mij’ ingeschakeld. ‘Generic Media’ voorziet ons van de internet technologie om zo de Herman nóg slimmer te maken.