Bewonerspagina

Wij helpen u graag verder

Voor bewoners

Monitoringsplatform

Heeft u zonnepanelen inclusief monitoring?

Voor bewoners

Direct iemand spreken?

Op werkdagen zitten we tussen 09:00-17:00 voor u klaar.

Voor bewoners

Liever e-mailen?

Geen probleem! Binnen 24 uur ontvangt u een antwoord van ons.

Veelgestelde vragen

Er is een onderzoek gepubliceerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur over de veiligheid van omvormers. In dit onderzoek wordt gesuggereerd dat omvormers op afstand gehackt en zelfs uitgeschakeld kunnen worden, of effect kunnen hebben op andere apparatuur.

 

Bij Lens werken we voor eengezinswoningen alleen met omvormers die niet online zijn. Dit betekent dat deze omvormers dus niet op afstand gehackt of uitgeschakeld kunnen worden. Bij sommige meergezinswoningen zijn de omvormers verbonden via GPRS. Dan is de omvormer niet direct via internet of wifi verbonden, wat deze methode veiliger maakt.

Veiligheid is voor Lens heel belangrijk, daarom is bewust voor deze manier gekozen.

 

U kunt vaak zelf in de gaten houden of uw omvormer is uitgeschakeld door de opwek van zonnestroom te controleren. Dit kunt u zien via uw persoonlijke Mijn Herman omgeving, op de omvormer zelf of via de kWh-meter in uw meterkast. Heeft u hier geen toegang toe? Dan houdt Lens voor u in de gaten of er nog opwek is.

 

Als u gebruik maakt van de inlog-omgeving van uw omvormer, adviseren we u altijd om een veilig wachtwoord te kiezen en dit wachtwoord niet te delen met anderen.

Nog los van uw positieve bijdrage aan duurzaamheid en het milieu, genereert u met zonnepanelen een flink financieel voordeel. Alles wat u van eigen dak opwekt wordt niet afgenomen bij uw energieleverancier waardoor u flink op uw energiekosten bespaart. Het financieel voordeel is afhankelijk van het aantal panelen en kan verschillen per woningcorporatie. Dit varieert meestal tussen € 100,- en € 400,- netto per jaar.

U betaalt een maandelijks bedrag aan uw woningcorporatie. Meestal wordt dit verrekend in de servicekosten. Het bedrag is afhankelijk van het aantal panelen dat u afneemt en kan ook verschillen per woningcorporatie.

Uw maandelijkse energierekening is een voorschot. Als u aan het eind van het jaar minder energie heeft verbruikt dan u heeft betaald, krijgt u dat terug. Met zonnepanelen zult u minder stroom verbruiken en zal uw eindafrekening dus lager uitvallen. U krijgt dan dus geld terug. De zonnepanelen zijn dus een mooi spaarpotje. Wilt u liever maandelijks besparen? Vaak kunt u uw voorschot zelf verlagen. We raden u aan om hiervoor contact op te nemen met uw energieleverancier.

Als u in een grondgebonden woning (rijtjeshuis) woont, komen we voor de installatie langs voor een schouw. We nemen contact met u op om een afspraak te maken op een moment dat het u goed uitkomt. Tijdens een schouw kijken we uw dak en meterkast goed na, zodat we precies weten wat er tijdens de installatie moet gebeuren. Zo komen we tijdens de installatie niet voor verrassingen te staan. De schouw duurt doorgaans circa 20 minuten.

Onze installateurs zijn geïnstrueerd en ervaren in het werken in woningen en respecteren de huisregels van de huurder en zijn/haar buren. We zorgen er altijd voor dat de overlast minimaal is, én laten alles schoon en netjes achter. We zijn voornamelijk werkzaam bij u in de meterkast en op het dak.

We nemen contact met u op om een afspraak te maken voor de installatie. Wanneer de installatie plaats vindt, is afhankelijk van verschillende factoren, maar we zorgen altijd voor een moment dat u goed uitkomt. De installatie is meestal binnen 3 á 4 uur voltooid.

Als de stroom uitvalt, vallen de zonnepanelen ook uit. Dit betekent dat u dan tijdelijk geen zonnestroom meer krijgt. Zodra de stroomlevering weer hersteld is, gaan de zonnepanelen ook weer zonnestroom produceren. Heeft u het idee dat de zonnepanelen niet (goed) meer werken na het uitvallen van de stroom? In sommige gevallen kan het gebeuren dat de PV-schakelaar in de meterkast omlaag staat. Controleer deze en doe de schakelaar omhoog. Twijfelt u of heeft u hier nog vragen over? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Mogelijk hanteert uw energieleverancier vaste terugleveringskosten als u zonnepanelen heeft. Dit betekent dat u een vast bedrag per dag betaalt voor het terugleveren van zonne-energie. Dat gebeurt op het moment dat u meer stroom opwekt dan u op dat moment nodig heeft in huis. 


Of u deze vaste terugleveringskosten moet betalen en hoe hoog deze kosten zijn, is afhankelijk van uw energieleverancier. Hier hebben Lens en uw woningcorporatie geen invloed op. 


Om financieel zo veel mogelijk te profiteren van de zonnepanelen, adviseren we u om de zonnestroom te gebruiken als de zon schijnt. Zet bijvoorbeeld uw vaatwasser of wasmachine overdag aan, zodat u de stroom van uw dak direct gebruikt. 


Daarnaast kunt u ook overstappen naar een energieleverancier waar geen vaste terugleveringskosten worden gehanteerd. 

Wij verwerken de bekabeling altijd op de meest efficiënte manier, rekening houdend met het visuele aanzicht. Dit gebeurt veelal binnendoor, maar kan ook soms buitenom. Dit is ook mede afhankelijk van de wens van uw woningcorporatie.

Bent u niet thuis en staan apparaten uit? Dan verbruikt u weinig stroom. De teveel opgewekte zonnestroom levert u terug aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde
stroom wordt door uw energieleverancier aan het eind van het jaar verrekend met uw energierekening. Dit noemen we salderen. De Nederlandse overheid gaat de salderingsregeling waarschijnlijk stapsgewijs afbouwen tot 2031. Ondanks het
afbouwen van de salderingsregeling kunt u een positief financieel voordeel verwachten over de gehele looptijd.

Nee, u hoeft hier niks voor te doen. Binnen 5 werkdagen nadat uw zonnepanelen geïnstalleerd, melden wij deze aan bij de netbeheerder. Doorgaans verwerken zij deze gegevens binnen 4 weken waarna uw zonnepaneleninstallatie ook bekend zal
zijn bij uw energieleverancier.

Ja, het hebben van zonnepanelen op uw woning staat hier helemaal los van. Er verandert dus niks in de mogelijkheid om bij uw energieleverancier te blijven of over te stappen.

Het kan per woningcorporatie verschillen, maar in de meeste gevallen worden uw panelen gemonitord en acteert Lens direct
zodra er een storing wordt geconstateerd. Meestal kunnen wij het op afstand oplossen en soms zullen we op locatie langs moeten komen om het probleem te verhelpen. Dit gebeurt voor u altijd kosteloos. In sommige gevallen kan het gebeuren dat de PV-schakelaar in de meterkast omlaag staat. Controleer deze en doe de schakelaar omhoog. Twijfelt u of heeft u hier nog vragen over? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

De kans dat bij onweer de bliksem inslaat in uw panelen is erg klein. De kans op blikseminslag in uw woning wordt ook niet groter door de plaatsing van zonnepanelen, blijkt uit onderzoek. Vanuit Europese regelgeving is het bovendien verplicht dat omvormers die gebruikt worden in Nederland beveiliging hebben tegen blikseminslag.

Bij Lens vinden we de kwaliteit van de zonnepanelen-installaties heel belangrijk. Daarom laten wij onze installaties steekproefsgewijs controleren door De Zonnemeesters B.V. Het kan zijn dat u hiervoor wordt benaderd.