Terug naar alle artikelen

Lens heeft in opdracht van AB Sagax het hoofdkantoor van Somfy Nederland verduurzaamd met zonnepanelen

Lens zonnepanelen dak

PERSBERICHT

Amsterdam, 7 juni 2021, Lens heeft het magazijn van het nieuwe hoofdkantoor van Somfy Nederland voorzien van een zonnesysteem met 930 zonnepanelen. Dit in aanvulling op de reeds aanwezige zonnepanelen. Deze zonnepanelen tezamen en het gebruik van lokaal opgewekte energie maakt het gebouw van AB Sagax duurzaam en toekomstbestendig. Er wordt jaarlijks ongeveer 450.000 kWh opgewekt wat een CO2-besparing oplevert van 192.000 kg per jaar.

Duurzaamheid zit bij Somfy diep geworteld in de genen en de strategie. Niet alleen vanwege de wijze waarop veel van de producten in hun dagelijkse toepassing daaraan bijdragen, maar ook omdat duurzaamheid steeds verder wordt doorgevoerd in de bedrijfsvoering. Het nieuwe hoofdkantoor in Nederland is ontworpen voor energieneutraal gebruik.

Duurzame energie van eigen dak


De totale jaarlijkse lokale energiebehoefte van het Somfy hoofdkantoor ligt op ongeveer 260.000 kWh. Alle andere Somfy-kantoren in de regio Noord-Europa (Benelux, Scandinavië en de UK) verbruiken ongeveer 180.000 kWh per jaar. Vanuit de wens van Somfy om de opgewekte duurzame energie van eigen dak direct te gebruiken in de dagelijkse processen, is het zonnesysteem opgezet in twee delen. Geëngineerd op het verbruik van Somfy resulterend in de meest rendabele oplossing. Dit betekent dat een deel van de opbrengst direct gebruikt wordt door Somfy en een deel wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hierdoor wordt het energieverbruik in de rest van de kantoren in regio Noord-Europa geheel gecompenseerd. Inbegrepen in het het lokale elektriciteitsgebruik in Nederland zijn onder andere de elektrische transportmiddelen in het magazijn maar ook het bijladen van elektrische auto’s van werknemers en bezoekers vanuit eigen laadstations.

Lens heeft voor dit zonnesysteem de engineering, procurement en construction gedaan. De uitdagingen in de businesscase én de strikte deadline van de netbeheerder zorgden ervoor dat er snel doorgepakt moest worden. En met succes.

“Omdat we specialisten in iedere discipline van het zonnetraject in huis hebben, kunnen wij realiseren binnen een strikte planning. Daarbij worden alle zonnesystemen conform alle verzekeringseisen geïnstalleerd en opgeleverd.”

Tessa te Riele | Commercieel Directeur bij Lens.

Monitoring en zorgeloos beheer


Lens ontzorgt AB Sagax ook in monitoring en beheer. De opbrengsten worden actief gemonitord in het Lens monitoringsplatform. Tegenvallende opbrengsten worden automatisch gesignaleerd, geanalyseerd en opgelost door het eigen beheerteam.

“Het vlotte offertetraject, de prettige voorbereidingsfase en probleemloze uitvoering van dit project door Lens heeft ervoor gezorgd dat we met veel vertrouwen een zonnige exploitatieperiode tegemoet gaan.”

Sander Klein Zeggelink | Asset Manager Sagax Nederland B.V.

Over Lens


Lens ontwikkelt, realiseert en beheert sinds 2012 zonnedaken door heel Nederland. Dit doen ze met een langetermijnvisie omdat zij geloven in een duurzaam, zorgeloos rendement. Voor elke businesscase geldt immers: duurzaamheid duurt het langst.

Over AB Sagax


Sagax is een vastgoedonderneming met als doelstelling het beleggen in commercieel vastgoed, voornamelijk in het bedrijfsruimte- en industrieel segment. Op 31 maart 2021 bestond de vastgoedportefeuille uit 681 objecten met een verhuurbaar vloeroppervlakte van 3.544.000 m². Sagax heeft objecten in eigendom in Zweden, Finland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Duitsland. AB Sagax (publ) is beursgenoteerd aan de Nasdaq Stockholm, Large Cap.

Over Somfy


In Nederland is Somfy marktleider in producten voor het elektrisch kunnen bedienen en automatisch besturen van zonwering, rolluiken, raamdecoratie, garagepoorten, tuinhekken, verlichting en het alarm. Vanuit de vestiging in Hoofddorp werken circa 60 medewerkers dagelijks aan de marketing, verkoop en logistiek voor de hele regio Noord-Europa. Somfy Nederland maakt als dochteronderneming deel uit van de groep SOMFY International in Frankrijk.