Kies ook voor zonnepanelen!

Heeft u een aanbod gekregen voor zonnepanelen op het dak van uw huurwoning? Dat is goed nieuws! Met zonnestroom van uw dak bespaart u op uw energiekosten en draagt u bij aan een beter klimaat.

Voor nieuwe bewoners

Advies nodig?

Op werkdagen zitten we tussen 

09:00-17:00 voor u klaar.

Bewoners beoordelen ons gemiddeld met een 8+, en daar zijn we trots op!

Wat bewoners zeggen over de installatie

"Super aardige en gezellige mannen, genoten van de zangkunsten."

"De installateurs waren bijzonder vriendelijk, correct en stipt. Mijn complimenten met zulk personeel!"

"Zeer tevreden over de snelle levering en nette montage. Uiterst vriendelijke monteurs, alles naar wens verlopen."

"De installateurs hebben prima werk afgeleverd. Ik ben dik tevreden. De voorlichten over de werking van het een en ander was heel goed. Laat nu de zon maar schijnen!"

Voor nieuwe bewoners

Salderen en terugleverkosten

Als uw zonnepanelen meer zonnestroom opwekken dan u verbruikt, wordt het overschot aan stroom teruggeleverd aan het energienet. Deze teruggeleverde stroom wordt door uw energieleverancier aan het eind van het jaar verrekend met uw energierekening. Hierdoor verdient u ook iets aan de zonnestroom die u niet direct verbruikt. Dit noemen we salderen.

Daarnaast is het mogelijk dat uw energieleverancier terugleverkosten rekent. Hierdoor is uw teruggeleverde stroom iets minder waard, maar u krijgt er nog steeds een vergoeding voor. Met zonnepanelen van uw woningcorporatie heeft u dus altijd financieel voordeel op uw energierekening.

Veelgestelde vragen

Zonnepanelen & de voordelen

Nog los van uw positieve bijdrage aan duurzaamheid en het milieu, genereert u met zonnepanelen een flink financieel voordeel. Alles wat u van eigen dak opwekt wordt niet afgenomen bij uw energieleverancier waardoor u flink op uw energiekosten bespaart. Het financieel voordeel is afhankelijk van het aantal panelen en kan verschillen per woningcorporatie. Dit varieert meestal tussen € 100,- en € 400,- netto per jaar.

U betaalt een maandelijks bedrag aan uw woningcorporatie. Meestal wordt dit verrekend in de servicekosten. Het bedrag is afhankelijk van het aantal panelen dat u afneemt en kan ook verschillen per woningcorporatie.

Jazeker! Waarschijnlijk heeft u in het nieuws berichten voorbij zien komen over het mogelijk verdwijnen van salderen of terugleverboetes. Vaak wordt gezegd dat de terugverdientijd van de zonnepanelen hierdoor wat langer is. Dit klopt, maar dat geldt alleen als u de zonnepanelen zelf zou kopen. Omdat uw woningcorporatie de panelen voor u koopt, en u hier een kleine maandelijkse bijdrage voor betaalt, geldt de langere terugverdientijd niet voor u. U bent vrijwel altijd direct goedkoper uit mét zonnepanelen. Hoeveel u kunt gaan besparen, kunt u terugvinden in de aanbiedingsbrief die u van ons heeft gekregen.

Nee, dit is niet verstandig. Zelfs als u bijvoorbeeld op vakantie bent in de zomer, is het financieel voordelig om de zonnepanelen aan te laten staan. De zonnestroom die u niet verbruikt, wordt teruggeleverd aan het energienet. Aan het eind van het jaar wordt dit verrekend met de energie die u heeft afgenomen. U betaalt dan dus alleen voor het energieverbruik minus de opbrengst van de panelen.

 

Energieleveranciers brengen tegenwoordig terugleverkosten in rekening bij mensen met zonnepanelen. Met terugleverkosten is de teruggeleverde stroom iets minder waard, maar u krijgt er nog steeds een vergoeding voor.

Uw maandelijkse energierekening is een voorschot. Als u aan het eind van het jaar minder energie heeft verbruikt dan u heeft betaald, krijgt u dat terug. Met zonnepanelen zult u minder stroom verbruiken en zal uw eindafrekening dus lager uitvallen. U krijgt dan dus geld terug. De zonnepanelen zijn dus een mooi spaarpotje. Wilt u liever maandelijks besparen? Vaak kunt u uw voorschot zelf verlagen. We raden u aan om hiervoor contact op te nemen met uw energieleverancier.

In de aanbiedingsbrief die u krijgt van Lens, staat aangegeven hoeveel uw zonnepanelen opwekken. Een duidelijk overzicht met alle informatie over hoe de opwek van uw zonnepanelen wordt berekend, vindt u hier.

Mogelijk hanteert uw energieleverancier terugleveringskosten als u zonnepanelen heeft. Dat kan het geval zijn als de opbrengst van uw zonnepanelen hoger is dan uw verbruik. Bij enkele energiemaatschappijen betaalt U dan een een vast bedrag per dag voor het terugleveren van zonne-energie. Deze terugleverkosten worden hoger naarmate u meer zonnestroom opwekt dan dat u verbruikt. Het loont daarom om zonnestroom direct te gebruiken door bijvoorbeeld overdag de wasmachine en vaatwasser te gebruiken en dat is precies wat de energieleveranciers hiermee willen bereiken. Of u deze terugleveringskosten betaalt is afhankelijk van uw energieleverancier en het contract. Lens en uw woningcorporatie hebben daar geen invloed op. Hoe hoog deze kosten zijn is afhankelijk van de hoeveelheid zonnestroom die U teruglevert. Wij houden altijd rekening met het stroomverbruik voor het aantal panelen dat we voor u plaatsen.

Let op: u heeft altijd het recht om te vragen naar het ‘standaardcontract’, energieleveranciers mogen dit niet weigeren. Volgens dit contract mogen energieleveranciers zonnepaneel-eigenaren geen extra kosten in rekening brengen. U hoeft dan dus geen vaste terugleveringskosten te betalen. Het blijft wel verstandig om de tarieven in dit contract goed te vergelijken met andere energieleveranciers, omdat de tarieven in de standaard contracten kunnen verschillen.

Bent u niet thuis en staan apparaten uit? Dan verbruikt u weinig stroom. De teveel opgewekte zonnestroom levert u terug aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt door uw energieleverancier aan het eind van het jaar verrekend met uw energierekening. Dit noemen we salderen. Er was lange tijd onduidelijkheid over het afbouwen van de salderingsregeling. De Eerste Kamer heeft besloten om deze regeling voorlopig niet af te bouwen. Dit is goed nieuws, want zo weet u zeker dat u maximaal kunt profiteren van de zonnestroom!

Uw energieleverancier

Ja, het hebben van zonnepanelen op uw woning staat hier helemaal los van. Er verandert dus niks in de mogelijkheid om bij uw energieleverancier te blijven of over te stappen. Wel kan het verstandig zijn om te kijken of u met zonnepanelen bij een andere energieleverancier voordeliger uit bent.

Als u zonnepanelen krijgt, is het verstandig om nog eens kritisch naar uw energieleverancier te kijken. Misschien zit u nog wel goed, maar het kan zijn dat u bij een andere energieleverancier net iets voordeliger uit bent. Er zijn verschillende websites waar u eenvoudig prijzen kunt vergelijken. Ga bijvoorbeeld naar een vergelijkssite zoals:

Energieleveranciers zijn het verplicht om altijd een ‘ACM modelcontract’ aan te bieden. Met dit contract hoeft u géén terugleverkosten of heffingen te betalen. Met dit contract betaalt u vaak wel iets meer voor de stroom, maar in verhouding kan het toch voordeliger zijn om voor deze contractvorm te kiezen. Het is niet altijd eenvoudig om dit contract terug te vinden op de site van de energieleverancier. We raden u aan om hiervoor contact op te nemen met de energieleverancier.

 

De installatie

Als u in een grondgebonden woning (rijtjeshuis) woont, komen we voor de installatie langs voor een schouw. We nemen contact met u op om een afspraak te maken op een moment dat het u goed uitkomt. Tijdens een schouw kijken we uw dak en meterkast goed na, zodat we precies weten wat er tijdens de installatie moet gebeuren. Zo komen we tijdens de installatie niet voor verrassingen te staan. De schouw duurt doorgaans circa 20 minuten.

We nemen contact met u op om een afspraak te maken voor de installatie. Wanneer de installatie plaats vindt, is afhankelijk van verschillende factoren, maar we zorgen altijd voor een moment dat u goed uitkomt. De installatie is meestal binnen 3 á 4 uur voltooid.

Onze installateurs zijn geïnstrueerd en ervaren in het werken in woningen en respecteren de huisregels van de huurder en zijn/haar buren. We zorgen er altijd voor dat de overlast minimaal is, én laten alles schoon en netjes achter. We zijn voornamelijk werkzaam bij u in de meterkast en op het dak.

Wij verwerken de bekabeling altijd op de meest efficiënte manier, rekening houdend met het visuele aanzicht. Dit gebeurt veelal binnendoor, maar kan ook soms buitenom. Dit is ook mede afhankelijk van de wens van uw woningcorporatie.

Nee, u hoeft hier niks voor te doen. Binnen 5 werkdagen nadat uw zonnepanelen geïnstalleerd, melden wij deze aan bij de netbeheerder. Doorgaans verwerken zij deze gegevens binnen 4 weken waarna uw zonnepaneleninstallatie ook bekend zal zijn bij uw energieleverancier.