Terug naar alle artikelen

Kan ik stroom van zonnepanelen direct gebruiken?

Heeft u zonnepanelen op het dak van uw woning? Dat is goed nieuws voor uw portemonnee en het milieu! Om hier optimaal gebruik van te kunnen maken, is het slim om bepaalde gewoontes rondom energieverbruik wat aan te passen. U kunt de stroom van uw zonnepanelen namelijk direct gebruiken. Op deze manier heeft u financieel het meeste voordeel van de zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen?


Met zonnepanelen op uw dak, wekt u stroom op van de zon. Maar hoe werkt dat nou precies? Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze cellen zijn bijna altijd gemaakt van silicium. Als hier licht op valt, ontstaat er stroom. Deze stroom noemen we gelijkstroom. Deze stroom is echter nog niet direct bruikbaar. Eerst moet deze gelijkstroom omgezet worden in wisselstroom. Dit gebeurt in de omvormer. Nadat de omvormer de stroom heeft omgezet in bruikbare wisselstroom, kan de stroom direct gebruikt worden. 

Wanneer wekken de zonnepanelen dan de meeste stroom op?


Zonnepanelen wekken de meeste stroom op als de lichtintensiteit het grootst is. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de ligging van de panelen of het weer. Bij zonnepanelen gericht op het oosten zal de productie van stroom in de ochtend bij het opkomen van de zon sneller starten dan bijvoorbeeld panelen die op het westen zijn gericht. Een uitzondering hierop is als de panelen in de ochtend in de schaduw liggen omdat de zon dan nog wat lager staat. Andersom leveren zonnepanelen gericht die op het westen zijn gericht ‘s avonds weer langer stroom op. Het voordeel is dat de totale opbrengst van de panelen misschien iets lager is, maar de stroomproductie komt wel beter overeen met het stroomverbruik. Gemiddeld wordt de meeste stroom namelijk ‘s ochtends of aan het einde van de dag gebruikt. Voor beide opties valt dus wat te zeggen!

Hoe zit het met de stroom die ik niet direct verbruik?


Als u de stroom van uw zonnepanelen niet direct kunt gebruiken, wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hier krijgt u een vergoeding voor. Dit noemen we salderen. Deze vergoeding is lager dan de prijs die u betaalt voor de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Daarom raden we u altijd aan om zoveel mogelijk stroom van uw zonnepanelen direct te verbruiken.

Een gemiddeld huishouden gebruikt slechts 30% van de eigen zonnestroom direct (het zogenaamde ‘eigen gebruik’), terwijl ongeveer 70% wordt teruggeleverd naar de energieleverancier. En omdat de salderingsregeling rondom het terugleveren van energie steeds verder zal worden afgeschaald in de toekomst, is dit zonde!  

Tips om meer uit de zonnepanelen te halen


Om zoveel mogelijk rendement uit uw zonnepanelen te halen, kunt u dus het beste apparaten in huis gebruiken als de stroom-opwek het grootst is. Hoewel men vaak nog gewend is om de vaatwasser ’s nachts aan te zetten, of ’s avonds laat een wasje te draaien, is dit met zonnepanelen juist niet zo’n goed idee.  Als u apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers gebruikt op het moment dat de zonnepanelen stroom opwekken, kan dit flink schelen in uw energierekening. Overdag niet thuis? Dan kan een verbruiksmanager hier misschien bij helpen.

Heeft u vragen over zonnepanelen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina