Terug naar alle artikelen

Stijgende energieprijzen: hoe zonnepanelen steeds aantrekkelijker worden

Bezuinigen op de energierekening is actueler dan ooit. Door de stijgende prijzen van stroom en gas komen steeds meer huishoudens en bedrijven in de problemen. Vanuit de overheid zijn verschillende maatregelen in het leven geroepen om huishoudens en bedrijven deels te compenseren. Maar wat kan je als consument of ondernemer zelf doen?

Energiearmoede


Het woord ‘energiearmoede’ wordt steeds vaker gebruikt. En dat is niet zo vreemd gezien de huidige energieprijzen. Maar wat is energiearmoede precies? TNO definieert het als volgt:

Energiearmoede is gemeten als het % huishoudens met enerzijds een laag inkomen en anderzijds óf hoge energiekosten óf een woning met een relatief lage energetische kwaliteit.

Door de stijging van de energieprijzen, wordt de groep mensen die in energiearmoede leeft steeds groter. Huishoudens met een laag inkomen kunnen zon 10% tot 15% van hun inkomen kwijt zijn aan energiekosten. Voor de meeste consumenten is overstappen naar een andere energieleverancier nu ook niet voordelig. Het verhogen van de energetische kwaliteit van woningen is daarentegen wel aantrekkelijker dan ooit. Daarom kiezen steeds meer bedrijven, woningcorporaties en consumenten voor zonnepanelen.

Hoe zit het met zonnepanelen?


Met zonnepanelen krijg je zonnestroom van eigen dak. De zonnestroom die je gebruikt, hoef je niet meer af te nemen van je energieleverancier. Dit levert dus direct financieel voordeel op! Het is echter niet voor iedereen mogelijk om zelf zonnepanelen aan te schaffen. Bijvoorbeeld omdat dit een te grote uitgave is, of omdat het om een huurwoning gaat.

Zonnepanelen via de woningcorporatie


Lens draagt al 10 jaar bij aan het verduurzamen van het woningbezit van woningcorporaties. Met de hulp van Lens kunnen woningcorporaties met het halen van hun duurzaamheidsdoelstellingen en het verbeteren van energie labels. Voor bewoners betekent dit direct een verlaging van woonlasten. Goed nieuws voor de portemonnee dus!

Optimaal profiteren van de zonnepanelen


Veel mensen zijn het gewend om gebruik te maken van stroom tijdens daluren.  Of dit voordeel oplevert en hoeveel precies, is afhankelijk van de energieleverancier waar je de stroom van afneemt. Wanneer je zonnepanelen hebt, ligt dit anders. Dan is het namelijk extra voordelig om activiteiten waarbij veel stroom verbruikt wordt uit te voeren op het moment dat de zon schijnt. Dan maak je namelijk gebruik van de stroom van de zonnepanelen en hoef je dus geen stroomkosten te betalen aan de energieleverancier.

Tips om meer energie te besparen


  • Zet de verwarming één graad lager dan je gewend bent, en draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent
  • Maak gebruik van radiatorfolie en/of een radiatorventilator. Hiermee zorg je dat de warmte snel je woning in gaat en je minimaliseert het verlies van warmte via de muren naar buiten.
  • Douche iets korter en maak bijvoorbeeld gebruik van een spaardouchekop
  • Maak gebruik van ledlampen, die gebruiken een stuk minder stroom dan gloeilampen of halogeenlampen.